BioVoice: win een innovatiecontract en €10.000 aan vouchers

BioVoice: 8 biobased en circulaire innovatie challenges uit de chemie en voedingssector. Heb jij een innovatief idee voor een nieuw biobased of circulair product? Kijk bij de actuele challenges of daar iets op aansluit. BioVoice helpt je met een potentiële launching customer, financiële steun en coaching en begeleiding. Doe dan mee met (één van) de challenges van BioVoice innovatie & business booster en win een innovatiecontract + €10.000,- aan vouchers!

Een greep uit de challenges:

Dow: Hoe kunnen wij chroom uit een zoutreststroom verwijderen?

Uit een van de productieprocessen bij Dow komt vrijwel droog kristallijn zout vrij met beperkte hergebruiksmogelijkheden door de aanwezigheid van milde verontreinigingen, met name chroom. Dow daarom is op zoek naar een oplossing om de chroomconcentratie van het zout/de pekel te verminderen van ~10 ppm tot <0,5 ppm.

  • Een circulaire kans
  • Moeilijkheden bij het recyclen van zoute stromen
  • Onderzoek naar het verwijderen van zware metalen

Check hier meer info over deze challenge

Cargill: Welke industriële toepassingen zijn er voor tarwe-eiwit?

Cargill is wereldwijd actief in de omzetting van granen zoals mais en tarwe naar een breed scala aan producten, zoals glucose- en fructosestroop, zetmeelproducten en andere producten op eiwitbasis. Cargill heeft 5 fabrieken in Europa waar tarwe wordt verwerkt en tarwe-eiwit als bijproduct vrijkomt. De fabrieken zijn verspreid over de noordelijke helft van Europa, waar een overvloed aan tarwe beschikbaar is. Het bijproduct, tarwe-eiwit, wordt momenteel gebruikt voor verschillende toepassingen in de voedsel- (zoals als deegverbeteraar voor bakkerijen) en diervoederindustrie (zoals als voer voor in de zalmkwekerij). Naarmate de mogelijkheden voor de verwerking van tarwe gedurende de jaren heen toenemen, neemt ook de hoeveelheid beschikbaar tarwe-eiwit toe. Vandaag de dag worden wereldwijd per jaar meer dan 1 miljoen ton tarweproducten geproduceerd. Dankzij de unieke eigenschappen van tarwe-eiwit is het een veelbelovend materiaal voor industriële toepassingen. Het gebruik van tarwe-eiwit in industriële toepassingen staat echter nog in de kinderschoenen. Cargill wil graag samenwerken met ondernemers met nieuwe ideeën over hoe tarwe-eiwit benut kan worden in industriële toepassingen.

Check hier meer info over deze challenge

Capi: Wie heeft er een 100% biobased alternatief voor de grondstof van onze design bloempotten?

Wij willen de grondstof (PE) waarmee wij design bloempotten produceren vervangen door een biobased alternatief. Voor de productie wordt nu een mix van virgin PE en gerecycled PE of 100% gerecycled materiaal gebruikt. Met het volume van 1.200 ton per jaar lukt het kostentechnisch niet om dit te vervangen door de bestaande biobased PE alternatieven. Momenteel kunnen wij onze bloempotten maken van 100% suikerriet, maar dit is tot op heden niet betaalbaar. Theoretisch gezien zouden we van vrijwel alle biobased materialen bloempotten kunnen maken. We zijn op zoek naar een goedkopere oplossing waarmee we wel op een betaalbare manier onze bloempotten van biobased materiaal kunnen maken.

Check hier meer info over deze challenge

Cosun: Hoe kunnen we de pectine uit suikerbietenpulp optimaal verwaarden?

Uit de totale bio-raffinage van suikerbieten pulp (residu van suikerproductie) ontstaat in de nabije toekomst een steeds groter wordende stroom pectine-fragmenten door opschaling van onze fabriek. De functionaliteit van dit biopolymeer is uniek en in veel opzichten niet te vergelijken met de fysische eigenschappen van citrus- en appel pectines. Unieke toepassingen zijn tot op heden gevonden in leerbewerking en vaatwasmiddelen. Prijs-performance ratio van deze pectine stroom is erg interessant wat unieke markten toegankelijk moet maken. Cosun is op zoek naar meer van dit soort toepassingen in zowel food als non-food markten. Zo willen wij in de toekomst het totale volume pectine wat vrijkomt uit bio raffinage verwaarden en daarmee ons gewas in zijn totaliteit benutten.

Check hier meer info over deze challenge

SABIC: Hoe kunnen wij onze waterstof duurzaam verwaarden?

ABIC Bergen op Zoom produceert waterstof als bijproduct van de chloorproductie. Dit waterstof wordt gevormd uit water via elektrolyse en is daarmee groen (of blauw) te noemen. Momenteel wordt dit waterstof verbrand en de warmte (grotendeels) nuttig gebruikt in de processen. Waterstof kent echter tal van toepassingen als grondstof of bouwsteen voor complexere brandstof. SABIC is dan ook op zoek naar een duurzamere en meer rendabele toepassing van de waterstof. Wanneer het meer dan 10 cent per Nm3 oplevert (exclusief eventuele zuiveringsstappen) of meer dan 0.67 kg CO2 per Nm3 waterstof is het voor ons interessant om verder naar te kijken.

Lees hier meer over deze challenge

Wil jij kans maken op een innovatiecontract?

Zijn jullie dé startup of scale-up met innovatie op het gebied van duurzame productie, het benutten van reststromen en/of het milieuvriendelijker maken van (chemische) processen? Doe dan mee met (één van) de challenges van BioVoice innovatie & business booster en win een innovatiecontract + €10.000,- aan vouchers! Lever jullie pitch in voor 8 mei, 17:00 uur en krijg de kans om samen te werken met marktleiders zoals Capi Europ, Cargill, Dow en SABIC.

Bekijk alle challenges

Deadline: 8 mei, 17:00 uur.