Van zeiluitje naar innovatie in de zorg

Toen Chris Schäfer uit Eindhoven op een zeilevent aan de praat raakte met Duitse Simon Kappl, had hij niet kunnen vermoeden dat zij samen tientallen patiënten met een bewegingsstoornis zouden helpen in het terugkrijgen van hun mobiliteit.

Chris, technisch bedrijfskundige van achtergrond en fervent zeiler, kwam tijdens een zeilevent de Duitse Simon Kappl tegen. Deze bleek naast zeiler ook medisch specialist kinderorthopedie te zijn en een echte Willie Wortel als het gaat om innovatieve oplossingen voor problemen die hij ziet bij zijn patiënten. In de werkplaats die Simon erfde van zijn vader die meubelmaker was, ontwikkelde hij het eerste prototype van de Naggl; een apparaat dat mobiliteit biedt aan patiënten waar mobiliteit niet (meer) vanzelfsprekend is. Simon wil echter niet één patiënt maar het liefst duizenden patiënten helpen, maar had geen idee hoe hij dat alleen en naast zijn job als medisch specialist aan moest pakken. Chris werkte met zijn bedrijfskundige achtergrond al eerder bedrijven op naar succes en zag potentie in de Naggl. Zo besloten de twee zeilers samen Conixus te starten.

Conixus

Op zoek naar een plek waar de Naggl in samenwerking met een sociale werkplaats verder kon worden ontwikkeld kwam Chris bij Orionis in Vlissingen terecht. Hier wordt inmiddels hard gewerkt aan de eerste 15 Naggls. Nog geen 200 meter verder op de bovenste verdieping bij Dockwize werkt Chris samen met twee studenten van de HZ University of Applied Sciences hard aan de start-up. Inmiddels is de Naggl officieel medisch goedgekeurd en is er al veel vraag in de markt. Van Impuls Zeeland, de regionale ontwikkelingsmaatschappij, kreeg Conixus een extra zetje in de rug met een Zeeland Financial Matching voucher.

Over de Naggl

Conixus richt zich op het verbeteren van de zelfstandige mobiliteit van patiënten met ernstige cerebrale bewegingsstoornissen volgens de ICF-criteria. Het Conixus-therapiesysteem is een actief-dynamische benadering voor duurzame mobilisatie van deze patiënten. De Naggl, ook bekend als de Neuro Anatomic Gluteal Gait Learner, is een toestel dat mobiliteit biedt aan patiënten waar mobiliteit niet (meer) vanzelfsprekend is. Het model dat bij Dockwize in de centrale ruimte staat is een van de eerste prototypes van dit concept en wordt ontwikkeld door Conixus in samenwerking met Orionis Walcheren en de HZ University of Applied Sciences. De patiënt kan tijdens het gebruik van het Naggl-toestel het gehele lichaam ondersteunen op het borstkussen en door de positie op het toestel uit te oefenen, moet er alleen kracht worden uitgeoefend op de benen om vooruit te gaan. Op deze manier krijgt een patiënt de kans om evenwicht en benen te trainen, wat kan leiden tot sneller herstel en de mogelijkheid om weer te leren lopen. Het product is volledig verstelbaar tot de optimale houding van de patiënt, zodat er optimaal gebruik van kan worden gemaakt.

•••

Ben jij een start-up en wil je in een inspirerende omgeving werken én onderdeel zijn van een bruisende community? Neem dan eens contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..